ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρειάζεται νέα εθνική στρατηγική για το Κυπριακό, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής

Χρειάζεται νέα εθνική στρατηγική για το Κυπριακό, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής

Καθήκον μας σήμερα απέναντι στους ήρωες μας, στην ιστορία και τον πολιτισμό μας, είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή των κινδύνων που απεργάζονται στην πατρίδα μας οι εχθροί της ελευθερίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της Κοινότητας Τσάδας Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Ανδρέα Χριστοδούλου, Βλαδίμηρου Ηρακλέους και Ηρόδοτου Σάββα στην Εκκλησία Παναγίας Χρυσελεούσης Τσάδας προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.

Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές, είπε ο κ. Ομήρου, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεγράψουμε δικαιώματα και να ξεχάσουμε δίκαια, και πως κανένας εκβιασμός, καμιά απειλή, καμιά δυσκολία και καμιά πίεση δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην ταπεινωτική συνθηκολόγηση.

Επεσήμανε ακόμη, πως πρέπει να επιμένουμε στην κατοχύρωση των δικαίων ολόκληρου του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα στην αποκατάσταση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των εγκλωβισμένων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της πολιτείας, την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, την ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Ο λαός απαιτεί σημείωσε, «συνέπεια λόγων και έργων, αποφάσεις και πολιτικές αξιόπιστες που να εμπνεύσουν ξανά τη χαμένη αυτοπεποίθηση και την πίστη στις αστείρευτες δυνατότητες του λαού και του έθνους».

Πρόσθεσε ακόμη πως χρειάζεται μια καινούργια εθνική στρατηγική, με καταγγελία της τουρκικής στάσης ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας, καθώς και με επανατοποθέτηση του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής-κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου, όπως είπε.

Επίσης, με διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού το οποίο να οριοθετεί τα όρια ασφαλείας για την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού. Στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, που μπορεί να αποτελέσει και τη βάση μιας πλατιάς εθνικής ενότητας.

Ακόμη, συνέχισε, με επιδίωξη σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού και με αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ιδιότητας της χώρας μας αλλά και των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας, για να υποχρεωθεί να τερματίσει την κατοχή και να αποδεχθεί λύση στη βάση των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Ο αγώνας μας είναι αγώνας ζωής, είναι αγώνας δικαίου, και σε τέτοιους αγώνες δεν επιτρέπεται η αποτυχία, είπε.

Ο κ. Ομήρου κατέστησε επίσης σαφές πως όσοι επιθυμούν να επικρατήσει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, πρέπει να στραφούν προς την πηγή της ανωμαλίας που είναι η τουρκική επιθετικότητα.

Με την ανοχή που επιδεικνύουν προς την Τουρκία ενισχύουν την εγκληματική της συμπεριφορά, την αδιαλλαξία και την άκρατη αρνητικότητα της, είπε σημειώνοντας παράλληλα πως σε τυχόν αποσταθεροποίηση στην περιοχή η ευθύνη τους θα είναι τεράστια, ενώ είναι βέβαιο ότι θα πληγούν και τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα.

Η συνταγή της ειρήνης είναι απλή σημείωσε ο κ. Ομήρου, να πείσουν δηλαδή την Τουρκία να συμφωνήσει σε μια λύση όπως την περιγράφει η πολιτισμένη ανθρωπότητα, καθώς και να την πείσουν να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κύπρο και να δεχθεί το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Σήμερα, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, από την ηρωοτόκο κοινότητα της Τσάδας, τιμώντας τα ηρωικά παλληκάρια που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, έχουμε χρέος να διακηρύξουμε ότι θα αγωνιστούμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα για τον τερματισμό της κατοχής, την ενότητα του Κράτους, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού.

Να δώσουμε το μήνυμα ότι ο κυπριακός ελληνισμός δεν θα γονατίσει,αλλά με σωφροσύνη,με υπευθυνότητα και με απόρριψη της λογικής της αποδοχής της υπέρτερης δύναμης του κατακτητή και  με άρνηση συνεχών υποχωρήσεων στις πιέσεις ξένων που, αντί να στρέφονται προς την πλευρά του κατακτητή και παραβάτη του διεθνούς δικαίου εξακολουθούν, υιοθετώντας κυνικά πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, να ανατρέπουν καθημερινά κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης, κατέληξε.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top