ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΕΜΕΣΟΣ: Η 1η έκθεση καριέρας για τη ναυτιλία

ΛΕΜΕΣΟΣ: Η 1η έκθεση καριέρας για τη ναυτιλία

Την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα ναυτικά επαγγέλματα, δίνει η πρώτη στο είδος της έκθεση καριέρας με τίτλο "Ναυτιλία – Ένας ωκεανός επαγγελματικών επιλογών", που πραγματοποιείται σήμερα στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη (Χαρουπόμυλοι), στη Λεμεσό, με πρωτοβουλία του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου.

Σε χαιρετισμό του στην εναρκτήρια τελετή, που ανέγνωσε ο επιθεωρητής Πέτρος Πέτρου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση στο ενδιαφέρον των νέων να ακολουθήσουν το επάγγελμα του αξιωματικού εμπορικού ναυτικού, ενώ υπάρχει ανάγκη για συνεχή και ποιοτική εκπαίδευση του προσωπικού "που αποτελεί το κλειδί για μια επιτυχημένη ναυτιλιακή βιομηχανία".

Σημειώνει ακόμη πως η συνεχής αναπτυξιακή πολιτική του τομέα της εμπορικής ναυτιλίας στην Κύπρο, αποτελεί και πρέπει να αποτελεί αναγκαιότητα, γιατί τα οφέλη που ο συγκεκριμένος τομέας προσφέρει στον τόπο μας είναι πολυποίκιλα και μεγάλα.

Ο κ.Χαμπιαούρης διαμήνυσε στο χαιρετισμό του, πως η κυπριακή εμπορική ναυτιλία, για να μπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω, χρειάζεται ικανά και κατάλληλα καταρτισμένα στελέχη, τα οποία να διαχειρίζονται και να λειτουργούν τα πλοία της με ασφάλεια και επιτυχία και πως "στην προσπάθεια αυτή συνηγορεί η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρονιά, της οποίας η χρήση στη ναυτιλιακή βιομηχανία διαμόρφωσε νέες απαιτήσεις για την κατάρτιση και την εκπαίδευση".

Το Υπουργείο του, συνέχισε, αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για προώθηση των ναυτικών επαγγελμάτων στους νέους μας, υποδεικνύοντας ότι η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, διοργανώνει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου, τη Ναυτική Ακαδημία της Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ, ενημερωτική ημερίδα σχετικά με τη "Γαλάζια Σταδιοδρομία", που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τις τεράστιες ευκαιρίες που υπάρχουν για τους νέους μας στα ναυτικά επαγγέλματα, επεσήμανε από την πλευρά της η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου, η οποία χαιρέτησε την εκδήλωση, σημειώνοντας ότι, τα κυπριακά πλοία εργοδοτούν περισσότερους από 35 χιλιάδες ναυτικούς, λίγοι ωστόσο από αυτούς είναι Κύπριοι.

Το Υφυπουργείο, πρόσθεσε, έχει εντοπίσει την ανάγκη για αύξηση του αριθμού του τεχνικού προσωπικού με θαλάσσια εμπειρία και υπηρεσία που θα στελεχώνει τα πλοία μας, καθώς και τις ναυτιλιακές εταιρείες στη ξηρά, και για το λόγο αυτό έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να ενισχύσει το ενδιαφέρον των νέων.

Είπε, ακόμη, ότι η ναυτική εκπαίδευση στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα των δράσεων της Κυβέρνησης, έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με την ίδρυση τριών ακαδημιών από ιδιωτικούς φορείς, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση της γιατί καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των γυναικών που φοιτούν στις σχολές και ακολουθούν καριέρα στη θάλασσα.

"Πρέπει να διευκολύνουμε την εξέλιξη της σταδιοδρομίας των νέων μας και να βοηθήσουμε στην επικαιροποίηση και αναβάθμιση των γνώσεων και των ικανοτήτων τους, καθώς και στην απασχόληση τους", ανέφερε και πρόσθεσε ότι, για το σκοπό αυτό, "εργαζόμαστε σε ένα νέο πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το Υφυπουργείο και την ΕΕ, μαζί με το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας, ώστε να αναπτυχθεί μια διαδικτυακή εφαρμογή η οποία θα αποτελέσει μια συγκεκριμένη πλήρη βάση δεδομένων σταδιοδρομίας για χρήση της από τους ναυτικούς από τις ναυτιλιακές εταιρείες".

Η Νατάσα Πηλείδου συνεχάρη το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο σημειώνοντας ότι "η έμπρακτη στήριξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην πρωτοβουλία αυτή είναι και απόδειξη ότι υπάρχει πράγματι μια θάλασσα από καριέρες στην κυπριακή ναυτιλία για τους νέους μας".

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θέμης Παπαδόπουλος, ανέφερε πως η έκθεση καριέρας αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία για την ενημέρωση του κοινού και ιδιαίτερα της νεολαίας της Κύπρου, ως προς τις προοπτικές καριέρας στη ναυτιλιακή βιομηχανία και παράλληλα, αποτελεί μέρος της συνεχούς και ευρύτερης προσπάθειες του Επιμελητηρίου στην προσέλκυση νέων Κύπριων στα ναυτικά επαγγέλματα , διασφαλίζοντας έτσι τη βιώσιμη στελέχωση και ανάπτυξη της βιομηχανίας στο νησί μας.

Ο κ.Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί την τελευταία δεκαετία υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από νέους να ακολουθήσουν καριέρα στη θάλασσα "καθώς η βιομηχανία χρειάζεται άτομα με θαλάσσια εμπειρία, τα οποία θα μπορούν αργότερα να καλύψουν πολλαπλές και σημαντικές θέσεις στα γραφεία των εταιρειών καθώς επίσης και στο δημόσιο τομέα στη στεριά".

Υπέδειξε δε ότι η επιλογή του ναυτικού επαγγέλματος, που προσφέρει υψηλές απολαβές και άμεση εργασία, δεν συνεπάγεται δια βίου καριέρας στο πλοίο, εκτός αν το ίδιο το άτομο το επιλέξει, ενώ σημείωσε ότι οι τομείς στους οποίους παρατηρούνται μεγαλύτερες ελλείψεις σε προσωπικό στη στεριά αφορούν σε άτομα με ναυτική εμπειρία και άτομα με σπουδές στην ναυπηγική και την ναυτομηχανική.

Αναφέρθηκε ακόμη στις δράσεις και τα προγράμματα του Επιμελητηρίου για προώθηση του ναυτικού επαγγέλματος στην Κύπρο, ενώ υπενθύμισε ότι το ΚΝΕ πρωτοστάτησε στη σύσταση του Κυπριακού Ιδρύματος για τη Θάλασσα, το οποίο "θα ενεργεί ως πλατφόρμα, που μέσα από σωστή μελέτη και ανάπτυξη, θα παρέχει καθοδήγηση ως προς το είδος της έρευνας, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης που απαιτούνται για τους θαλάσσιους και ναυτιλιακούς τομείς, την προώθηση της Γαλάζιας Ανάπτυξης και θα υποβοηθήσει στην εφαρμογή των δράσεων που προβλέπει η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Κύπρου".

Στη έκθεση καριέρας, που ολοκληρώνεται στις 17:30, συμμετέχουν εταιρείες μέλη του Επιμελητηρίου και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και Οργανισμοί.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top