ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Σημείωσαν ρεκόρ οι επένδυσεις fintech σε παγκόσμιο επίπεδο το πρώτο εξάμηνο του 2018

Σημείωσαν ρεκόρ οι επένδυσεις fintech σε παγκόσμιο επίπεδο το πρώτο εξάμηνο του 2018

Οι επένδυσεις fintech σε παγκόσμιο επίπεδο ανήλθαν στα US$ 57,9 δις σε σύνολο 875 συμφωνιών το πρώτο εξάμηνο του 2018, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τα US$ 38,1 δις που επενδύθηκαν ολόκληρο το 2017, σύμφωνα με την έκθεση του πρώτου εξαμήνου του 2018 Pulse of Fintech της KPMG. Μέσα στα κυριότερα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2018 περιλαμβάνεται η επιτυχής σύναψη δύο εκ των μεγαλύτερων συμφωνιών: της συμφωνίας - ρεκόρ των US$ 14 δις της Ant Financial το δεύτερο τρίμηνο και της εξαγοράς της WorldPay από την Vantiv για US$ 12,9 δις το πρώτο τρίμηνο.

 

 

Ο αριθμός των συμφωνιών σημείωσε αύξηση, από 834 συμφωνίες το δεύτερο εξάμηνο του 2017, σε 875 το πρώτο εξάμηνο του 2018. Επιπλέον, το παγκόσμιο μέσο επίπεδο χρηματοδότησης των late-stage επιχειρηματικών κεφαλαίων αυξήθηκε σε US$ 25 εκ. κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018, πολύ πιο πάνω από το μέσο ετήσιο επίπεδο των US$ 14 εκ. που παρατηρήθηκε το 2017. Το μέσο επίπεδο των συμφωνιών early stage αυξήθηκε επίσης, από US$ 5 εκ. το 2017 στα US$ 9,2 εκ. στα μέσα του 2018. Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων συνεχίζουν να στηρίζουν σταθερά τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων σε ένα ευρύ φάσμα υποτομέων fintech, ενώ στα αξιοσημείωτα καταγράφεται η έντονη δραστηριότητα σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, η οποία εύκολα μπορεί να συγκριθεί με τις υψηλότερες τιμές που έχουν ποτέ καταγραφεί.

Σημαντικότερα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2018

• Οι επενδύσεις fintech σε παγκόσμιο επίπεδο (ιδιωτικά κεφάλαια - PE, επιχειρηματικά κεφάλαια - VC και συγχωνεύσεις και εξαγορές - M & A) υπερδιπλασιάστηκαν - από US$ 22 δις το δεύτερο εξάμηνο του 2017 έφτασαν στο νέο υψηλότερο επίπεδο των US$ 57,9 δις το πρώτο εξάμηνο του 2018, συμπεριλαμβανομένων και 9 megadeals άνω του US$ 1 δις το καθένα.

• Οι κορυφαίες τέσσερις συμφωνίες fintech στην Ευρώπη ανήλθαν στα US$ 22,4 δις επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της WorldPay από την Vantiv (με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο) ύψους US$ 12,9 δις.

• Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 οι επενδύσεις σε εταιρείες fintech στην Ασία αυξήθηκαν στα US$ 16,8 δις σε σύνολο 162 συμφωνιών, σε σχέση με τις 119 συμφωνίες του δεύτερου εξαμήνου του 2017.

• Τα επίπεδα επενδύσεων fintech από επιχειρηματικά κεφάλαια παρέμειναν σχετικά σταθερά από τις αρχές του 2015 - σημειώνοντας άνοδο σε 653 συμφωνίες στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

• Το μέσο επίπεδο των συμφωνιών late stage fintech και επιχειρηματικών κεφαλαίων αυξήθηκε δραματικά - από US$ 14 εκ. το 2017 σε US$ 25 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι αμερικάνικες εταιρείες fintech προσέλκυσαν US$ 14,2 δις σε επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός ποσού άνω των US$ 5 δις σε επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων. Τα ποσοστά επενδύσεων fintech από επιχειρηματικά κεφάλαια συνέχισαν την ανοδική


τους πορεία, από 276 συμφωνίες το δεύτερο εξάμηνο του 2017 σε 328 συμφωνίες στο πρώτο εξάμηνο του 2018, κυρίως λόγω των resurgent angel, seed και early stage συμφωνιών – η συμφωνία της Robinhood από επιχειρηματικά κεφάλαια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 ήταν μία από τις μεγαλύτερες (US$ 363 εκ.).

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι συνολικές επενδύσεις σε εταιρείες fintech στην Ευρώπη ήταν US$ 268 δις σε σύνολο 198 συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών συμφωνιών της WorldPay, της Nets, της iZettle και του λογισμικού IRIS (οι τελευταίες αντιπροσωπεύουν συνολικά US$ 22,4 δις). Πρωτοπόρο στις ευρωπαϊκές επενδύσεις fintech είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, με US$ 16,1 δις και πέντε από τις δέκα μεγαλύτερες συμφωνίες. Το ανερχόμενο οικοσύστημα της Σκανδιναβίας εκπροσωπήθηκε εξίσου καλά, με τις εξαγορές της Nets (Δανία), iZettle (Σουηδία) και Nordax Group (Σουηδία) μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων συμφωνιών του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Η συνολική χρηματοδότηση fintech στην Ασία έφτασε τα US$ 16,8 δις σε 162 συμφωνίες το πρώτο εξάμηνο του 2018, τροφοδοτούμενη από την τεράστια επένδυση από επιχειρηματικά κεφάλαια ύψους US$ 14 δις της Ant Financial. Ακολουθώντας την παγκόσμια τάση, το μέσο επίπεδο των συμφωνιών late stage fintech και επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Ασία αυξήθηκε από US$ 25 εκ. σε US$ 37,7 εκ. Πέρα από τους τομείς insurtech και regtech, οι τομείς blockchain και AI (τεχνητή νοημοσύνη) συνέχισαν να αποτελούν προτεραιότητα για τους επενδυτές fintech στην Ασία.

Ο τομέας των πληρωμών, ως ένας από τους πιο ώριμους υποτομείς fintech, σημείωσε σειρά επιτυχιών το πρώτο εξάμηνο του 2018, συμπεριλαμβανομένων της αρχικής δημόσιας προσφοράς της EVO Payments και της GreenSky, καθώς και τις εξαγορές της iZettle από την Paypal (US$ 2,2 δις) και της WorldPay από την Vantiv. Ο τομέας των regtech σημείωσε επίσης θετικό ξεκίνημα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, με επενδύσεις US$ 1,37 δις, ξεπερνώντας ήδη το σύνολο επενδύσεων ολόκληρου του 2017. To blockchain απασχόλησε μεγάλο αριθμό επενδυτών το πρώτο εξάμηνο του 2018, στο οποίο παρατηρήθηκαν σημαντικά rounds σε blockchain εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των rounds άνω των US$ 100 εκ. σε R3 και Circle Internet Finance στις ΗΠΑ, και US$ 77εκ. της Ledger στη Γαλλία.

«Οι μεγάλες συμφωνίες σε όλα τα stages τροφοδότησαν τις επενδύσεις fintech το πρώτο εξάμηνο του 2018», δήλωσε ο κ. Ian Pollari, Global Co-Lead, KPMG Fintech. «Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι το εύρος της επένδυσης. Βλέπουμε ένα συνδυασμό υποτομέων fintech συμπεριλαμβανομένων των data, της τεχνητής νοημοσύνης και του regtech, να αντλούν όλο και μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον - αυτές οι οριζόντιες δυνατότητες των πιο πάνω τομέων, είναι ιδιαίτερα ελκυστικές στους επενδυτές».

«Το σημαντικό ποσοστό κεφαλαίων έτοιμων για επένδυση οδηγεί μια αυξανόμενη ποικιλομορφία fintech hubs σε όλο τον κόσμο και μεγάλο αριθμό εταιρειών, να επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία fintech για να προωθήσουν την καινοτομία. Οι fintech επενδύσεις αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Τομείς που πρέπει να προσέξουμε είναι οι τομείς των isurtech, regtech και πληρωμών», πρόσθεσε ο κ. Παγκράτιος Βανέζης, Διοικητικός Σύμβουλος και συνέταιρος fintech KPMG Κύπρου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Νεκρή Ζώνη: Στους 27 οι μετανάστες μετά από νέες αφίξεις την νύχτα - Συσκέψεις αρμοδίων στην ΚΔ

Νεκρή Ζώνη: Στους 27 οι μετανάστες μετά από νέες αφίξεις την νύχτα - Συσκέψεις αρμοδίων στην ΚΔ

Δέκα τρεις μετανάστες - μεταξύ αυτών και ασυνόδευτα παιδιά - βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, επιπλέον των 14 που εδώ και δύο εβδομάδες, φιλοξενούνται σε σκηνές στην περιοχή μεταξύ Αγλαντζιάς και Γερίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 27.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top