ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τελέστηκε σήμερα στην Πάφο το μνημόσυνο Ελλήνων του Πόντου

Τελέστηκε σήμερα στην Πάφο το μνημόσυνο Ελλήνων του Πόντου

Χρέος μας αποτελεί ο αγώνας ενάντια στον Τούρκο κατακτητή δήλωσε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος μετά το πέρας του ετήσιου Εθνικού Μνημοσύνου των Ελλήνων του Πόντου που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι ή σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους κατά τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Έχουμε χρέος, συνέχισε ο Πάφου Γεώργιος, όλοι οι Έλληνες, ιδιαίτερα όμως εμείς οι Κύπριοι που αγωνιζόμαστε εναντίον του ιδίου του Τούρκου κατακτητή και προσπαθούμε να αποφύγουμε ένα τέτοιο εξολοθρεμό, να θυμούμαστε ό,τι έπαθαν οι πρόγονοι μας και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα επιτρέψουν τη επιβίωση μας σ’ αυτό το χώρο και την αποφυγή οποιονδήποτε δεινών που είχαν πάθει οι Πόντιοι αδερφοί μας.

Ο Μητροπολίτης Πάφου προέστη του μνημοσύνου που  τελέτησε στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στη Κάτω Πάφο, ενώ επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε  η Άννα Χατζηπαναγιωτίδη, Ποντιακής καταγωγής καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Fredrick.

Η κ. Χατζηπαναγιωτίδη ανέφερε πως οφείλουν όλοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι, όσοι μπορούν να κατανοήσουν τις αρχές που διέπουν το σύγχρονο κόσμο, όχι μόνο οι δυνατοί της πολιτικής αλλά και οι δυνατοί του πνεύματος, να κατανοήσουν ότι η κάθε είδους θρησκευτική μισαλλοδοξία μόνο δάκρυα και πόνο προσφέρει στον άνθρωπο αντί παρηγοριά, ανθρωπισμό και αλληλεγγύη.

Η ιστορική σύμπτωση του τούρκικου σωβινισμού και του επιθετικού, ακραίου μωαμεθανισμού υπήρξε μια ολέθρια σύμπτωση για την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα, ανέφερε, για τον ελληνισμό.

Η κ. Χατζηπαναγιωτίδη ανέφερε ακόμη πως πρέπει να είμαστε δυνατοί αλλά – όπως είπε- “ για να γίνει αυτό πρέπει να γνωρίζουμε , επειδή η γνώση είναι η πραγματική αρχή κάθε δύναμης , πρέπει να διδάξουμε την ιστορία του Πόντου και ιδίως την τελευταία της φάση στα σχολεία”.

Το δεύτερο συνέχισε, είναι να εξετάσουμε την αδυναμία των τότε ελληνικών Κυβερνήσεων να κατανοήσουν την σοβαρότητα των προβλημάτων του Ποντιακού Ελληνισμού και των δυσκολιών που γνώριζε τις ομολογουμένως ανυπόφορες εκείνες ώρες.

Πρόσθεσε επίσης πως μπορεί στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 η Βουλή των Ελλήνων να αναγνώρισε με νόμο τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όμως περιμένουμε ακόμη περισσότερα, σημειώνοντας πως είναι αναγκαίο και σημαντικό να αναγνωριστεί η Γενοκτονία και από άλλες Κυβερνήσεις αφού – όπως είπε- κανένας ποντιακός οργανισμός, κανένας Πόντιος πολιτικός ή Πόντιος ιστορικός δεν μπορεί να το πετύχει αυτό από μόνος του.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοποντίων Πάφου "Άγιος Τρύφωνας" Ραούλ Τσαχίδης  χαρακτήρισε τραγική τη σημερινή μέρα για ολόκληρη την ιστορία των Ποντίων ειδικά για τον ελληνισμό. 353.000 Ελληνοπόντιοι έχασαν τη ζωή τους –  είπε- γιατί το μοναδικό τους φταίξιμο ήταν ότι δεν ήθελαν να φύγουν από την πατρίδα και δεν ήθελαν να χάσουν τη θρησκεία τους.

Εξάλλου, η Μάγια Καριμπίδη, εκπρόσωπος των  Ελληνοποντίων και Γεωργιανών στην Πάφο και εκπρόσωπος τη Γεωργιανής πρεσβείας, αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Πάφου για τη στήριξη του είπε πως η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί μια ιστορική μέρα.

Συγκίνηση προκάλεσε και το ποίημα Ελληνοπόντιας Φωτεινής Αλεξιάδη .

Μετά το πέρας του μνημοσύνου ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στον περίβολο του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων .

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top