ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος μετακίνησης πυλώνων υψηλής τάσης στην περιοχή Ιδαλίου, λέει ο Γ. Λουκαϊδης

Ανοίγει ο δρόμος μετακίνησης πυλώνων υψηλής τάσης στην περιοχή Ιδαλίου, λέει ο Γ. Λουκαϊδης

Ανοίγει ο δρόμος μετακίνησης των πυλώνων υψηλής τάσης της ΑΗΚ που είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή του Δήμου Ιδαλίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Γιώργος Λουκαϊδης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι με επιστολή, ημερομηνίας 13 Απριλίου του 2021, το Υπουργείο Άμυνας έχει άρει τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει για το θέμα της μετακίνησης των πυλώνων.
 
Σε δηλώσεις, μετά την επίσκεψη της Επιτροπής στον Δήμο Ιδαλίου, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή από τους πυλώνες της ΑΗΚ που είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή,καθώς και για τους λόγους καθυστέρησης μετακίνησής τους, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος επισκέφθηκε την περιοχή και «είδε διά ζώσης την επιεικώς απαράδεκτη κατάσταση, που υπάρχει με πυλώνες υψηλής τάσης να περνούν από σπίτια, σε κατοικημένες περιοχές, γεγονός που δημιουργεί», όπως είπε, «απειλές και κινδύνους για την δημόσια υγεία, αλλά την ίδια ώρα προκαλεί σοβαρή ρύπανση τόσο οπτική όσο και ηχητική».
 
Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, «καταδείχθηκε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα να προωθηθεί η αποξήλωση και η μετακίνηση των πυλώνων» και πρόσθεσε ότι «η νέα εγκατάσταση των πυλώνων θα διέλθει κυρίως μέσα από τη νεκρή ζώνη», ενώ «ένα μικρό μέρος, με την ελάχιστη επιβάρυνση, θα διέλθει μέσα από γεωργικά τεμάχια».
 
«Αυτό είναι αποφασισμένο από το 2018 αλλά το Υπουργείο Άμυνας έφερε κάποια προσκόμματα, τα οποία ήταν προσχηματικά για να έλθει σήμερα στην Επιτροπή με επιστολή ημερομηνίας 13 Απριλίου του 2021 και να άρει τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει», πρόσθεσε.
 
Ανέφερε πως αρχικά το Υπουργείο Άμυνας είχε τοποθετηθεί θετικά αλλά στη συνέχεια «πιστεύω μετά από παρεμβάσεις που υπήρξαν και όχι για κάποιον άλλο λόγο, βρέθηκε το πρόσχημα το οποίο μέχρι σήμερα εμπόδιζε τη μετακίνηση των πυλώνων».
 
Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι λόγω της προγραμματισμένης συζήτησης του θέματος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος «το Υπουργείο Άμυνας νομίζω υποχρεώθηκε να άρει την προσχηματική ένσταση που έφερε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος μετακίνησης των πυλώνων υψηλής τάσης της ΑΗΚ».
 
Πρόθεση που εκφράστηκε από την ΑΗΚ είναι να προχωρήσει άμεσα με προκήρυξη προσφορών μαζί με άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, πρόσθεσε.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ακόμη ότι για κάποιο λόγο που δεν μπορεί να εξηγήσει «η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕΚ) ήθελε να ανοίξει εκ νέου από την αρχή τη συζήτηση για να πάμε με υπογειοποίηση», προσθέτοντας ότι υπογειοποίηση εισηγείται και το Υπουργείο Άμυνας, αλλά και ο Δήμαρχος Ιδαλίου.
 
«Αυτό απαντήθηκε και από την ΑΗΚ ότι εκτός που θα χρειαστούν ακόμη πέντε με δέκα χρόνια μέχρι να καταλήξει η διαδικασία, ήδη μελετήθηκε και εγκρίθηκε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί για λόγους τεχνικούς αλλά και ασφάλειας που εξηγήθηκαν στην Επιτροπή», πρόσθεσε.
 
«Ελπίζω ότι δεν πρόκειται να ανακαλυφθούν νέα προσχήματα για να παρεμποδιστεί η μετακίνηση των πυλώνων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «στην περίπτωση που θα έχουμε επέκταση της οικιστικής περιοχής και πάλι σε εκείνο το μικρό τμήμα της γεωργικής ζώνης που επηρεάζεται, τότε θα υπάρχει ο τρόπος επανεξέτασης της τοποθέτησης των πυλώνων όπως γίνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση ώστε να μην θυματοποιηθεί κανένας μελλοντικά».
 
Τέλος, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι αυτό που επείγει σήμερα και είναι το κύριο και σημαντικό θέμα είναι η άμεση μετακίνηση των πυλώνων ώστε να σταματήσουν οι κάτοικοι της περιοχής να υπόκειται στις επιπτώσεις της παρουσίας των πυλώνων πάνω και εγγύς από τα σπίτια τους».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top