ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η βία στη Β. Ιρλανδία, νέα επεισόδια το βράδυ της Πέμπτης

Κλιμακώνεται η βία στη Β. Ιρλανδία, νέα επεισόδια το βράδυ της Πέμπτης

Σε ένα ακόμα βράδυ συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας εξελίχθηκε αυτό της Πέμπτης στο Μπέλφαστ.

Τα επεισόδια αυτή τη φορά επικεντρώθηκαν στην οδό Σπρίνγκφιλντ, στην «εθνικιστική» πλευρά της βορειοϊρλανδικής πρωτεύουσας, με νεαρούς να πετούν πέτρες, βεγγαλικά και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με αντλίες νερού.

Τη νύχτα της Τετάρτης τα εκτεταμένα επεισόδια στην «ενωτική» πλευρά της πόλης χαρακτηρίστηκαν από την τοπική αστυνομία ως «τα πιο σοβαρά που έχει βιώσει η χώρα εδώ και χρόνια».

Η ένταση αποδίδεται στη δυσαρέσκεια των Ενωτικών, που θέλουν τη διατήρηση της Β. Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τη θέσπιση ελέγχων στα εμπορεύματα που προέρχονται από τη Μ. Βρετανία όπως προβλέπεται στο σχετικό πρωτόκολλο της συμφωνίας του Brexit.

Αφορμή για το ξέσπασμα των επεισοδίων που έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου δέκα ημέρες ήταν η απόφαση εισαγγελίας και αστυνομίας να μην ασκηθούν διώξεις και να μην επιβληθούν πρόστιμα σε «εθνικιστές» Ρεπουμπλικανούς πολίτες και πολιτικούς που παρέστησαν κατά χιλιάδες πέρυσι τον Ιούνιο στην κηδεία του άλλοτε ηγέτη του IRA Μπόμπι Στόρι, παραβιάζοντας τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.

Στο Μπέλφαστ έσπευσε από το Λονδίνο το απόγευμα της Πέμπτης ο Υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το Brexit έχει δημιουργήσει «πραγματικά ζητήματα», τονίζοντας όμως ότι η βία δεν είναι η απάντηση.

Ο κ. Λιούις είχε συνάντηση με τους ηγέτες των πέντε μεγάλων κομμάτων της Βόρειας  Ιρλανδίας, οι οποίοι νωρίτερα είχαν απευθύνει έκκληση για παύση της βίας.

Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί είναι επίσης η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Πρωθυπουργοί Ηνωμένου Βασιλείου και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Μάικλ Μάρτιν έκαναν έκκληση για ηρεμία.

Στο Λονδίνο ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ ζήτησε από τον κ. Τζόνσον να καλέσει εκτάκτως τους ηγέτες όλων των κομμάτων για να συζητήσουν τις εξελίξεις.

Οι Βορειοϊρλανδοί βουλευτές επέστρεψαν εκτάκτως στο τοπικό κοινοβούλιο Στόρμοντ και ενέκριναν ψήφισμα που καλεί σε άμεση λήξη των ταραχών.

Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε και ο Λευκός Οίκος.

Μέχρι στιγμής 55 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί και 13 άτομα έχουν συλληφθεί, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι. Ο βοηθός διοικητής της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης Τζόναθαν Ρόμπερτς είπε ότι στα επεισόδια της Τετάρτης, κατά τα οποία μεταξύ άλλων τυλίχθηκε στις φλόγες ένα κινούμενο λεωφορείο, συμμετείχαν πάνω από 600 άτομα.

Μεταξύ αυτών υπήρχαν 13χρονοι και 14χρονοι. «Νεαροί ενθαρρύνονταν να διαπράττουν εγκληματικές πράξεις από ενήλικες, οι οποίοι στέκονταν χειροκροτώντας και ενθαρρύνοντας τη βία», είπε ο κ. Ρόμπερτς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top