ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Συνεχίζουν να αυξάνονται οι προσβολές από τον κορωνοϊό σε αρκετές χώρες

Συνεχίζουν να αυξάνονται οι προσβολές από τον κορωνοϊό σε αρκετές χώρες

Συνεχίζουν να αυξάνονται οι προσβολές από τον κορωνοϊό σε αρκετές χώρες, την ώρα που συνεχίζονται οι εμβολιασμοί και να προσμετρούνται τα οφέλη τους. Κάποια κράτη συνεχίζουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Στη Γερμανία τα κρατίδια χαλαρώνουν τα μέτρα.


Kατακόρυφη αύξηση στη Βραζιλία των θανάτων από τη νόσο Covid-19 θα υπερβεί σύντομα τα χειρότερα του κύματος- ρεκόρ του Ιανουαρίου στις ΗΠΑ και θα εκτοξευτεί πολύ πάνω από τον μέσο όρο των 3.000 νεκρών την ημέρα, προβλέπουν επιστήμονες. Το σύνολο των θανάτων στη Βραζιλία ακολουθεί αυτή τη στιγμή εκείνο στις ΗΠΑ, με σχεδόν 333.000 νεκρούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του βραζιλιάνικου υπουργείου Υγείας, σε σύγκριση με περισσότερους από 555.000 νεκρούς στις ΗΠΑ.

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα νέο ρεκόρ ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19, καθώς οι αρχές προειδοποιούν για ένα νέο "κύμα" της επιδημίας, πιο ισχυρό από τα τρία πρώτα. Κατά το τελευταίο 24ωρο, 17.430 άνθρωποι διαγνώστηκαν με κορωνοϊό, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σίμα Σαντάτ Λαρί. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά κατά πολύ την προηγούμενη κορύφωση που ανακοινώθηκε στις 27 Νοεμβρίου (14.051 νέα ημερήσια κρούσματα) και το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον επίσημα σε 1.963.394 στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η Ρωσία κατέγραψε 8.328 νέα κρούσματα κορωνοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο, συμπεριλαμβανομένων 1.747 στην Μόσχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στα 4.589.540.

Εμβόλια - Εμβολιασμοί

Το ισοζύγιο κινδύνου/οφέλους συνεχίζει να είναι "σε μεγάλο βαθμό" υπέρ της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Εξηγώντας ότι εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) συναντήθηκαν αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν μια ενδεχόμενη σύνδεση μεταξύ αυτού του εμβολίου και ορισμένων σπάνιων τύπων θρομβοεμβολών, ο Ροτζέριο Πίντο ντε Σα Γκασπάρ, διευθυντής του τμήματος ρυθμίσεων και προεπιλογών του ΠΟΥ, επέμεινε στο γεγονός ότι με το υφιστάμενο επίπεδο γνώσεων το ισοζύγιο οφέλους/κινδύνου του εμβολίου "παραμένει σε μεγάλο βαθμό θετικό".

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ θα διαθέτουν αρκετά εμβόλια κατά της COVID-19 για να εμβολιάσουν την πλειονότητα των πολιτών τους μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg News επικαλούμενο ένα εσωτερικό υπόμνημα. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία θα είναι σε θέση να εμβολιάσουν πλήρως πάνω από το 55% των πληθυσμών τους μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως προσθέτει έκθεση, η οποία επικαλείται προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τις δημόσιες εκτιμήσεις σχετικά με τα εμβόλια τα οποία το μπλοκ των 27 χωρών αναμένει να λάβει κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η Κομισιόν έχει επανειλημμένως αναφέρει ότι η ΕΕ, η οποία έχει πληθυσμό σχεδόν 450 εκατομμύρια κατοίκους, πρόκειται να παραλάβει περίπου 360 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος Ιουνίου επιπλέον των σχεδόν 100 εκατομμυρίων που έχει ήδη λάβει.

Η Ισπανία επιταχύνει το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της Covid-19 και θα έχει εμβολιάσει πλήρως 25 εκατομμύρια ανθρώπους, έως τα τέλη Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ, επιβεβαιώνοντας, επίσης, τον στόχο των τελών Αυγούστου να έχει χορηγήσει στο 70% των Ισπανών τα εμβόλιά τους.

Επειτα από αλλεπάλληλες αναβολές εμβολιάστηκε τελικά σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο εμβολιασμός του πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Υγείας του χωριού Ρούντνα Γκλάβα, στην Ανατολική Σερβία, έπειτα από δική του επιλογή και με στόχο να ενθαρρύνει τον τοπικό πληθυσμό μιας και το ποσοστό εμβολιασμού στην περιοχή είναι πολύ χαμηλό. Ο Βούτσιτς επέλεξε να κάνει το κινέζικο εμβόλιο της Sinopharm το οποίο χορηγήθηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί.

Περιοριστικά μέτρα

Η παράταση έως τις 18 Απριλίου του "σκληρού lockdown" στα τρία από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια στα ανατολικά της Αυστρίας (Βιέννη, Κάτω Αυστρία, Μπούργκελαντ), αποφασίστηκε το απόγευμα στις διαβουλεύσεις που είχαν οι κυβερνήτες των τριών κρατιδίων με την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων.

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Καγκελαρίας και κρατιδίων στη Γερμανία όσο κάποιες από τις τοπικές κυβερνήσεις επιμένουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων τους για χαλάρωση των περιορισμών, παρά την προειδοποίηση της ίδιας της Καγκελαρίου, η οποία απείλησε ακόμη και με επιβολή ενιαίων μέτρων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, επικαλούμενη το Σύνταγμα και τον όρκο της.
Το lockdown είναι το μόνο πράγμα που βοηθά αυτήν τη στιγμή, διότι χωρίς αυτό θα προστεθούν έως και 200.000 θάνατοι στη Γερμανία έως ότου αποδώσουν οι εμβολιασμοί, σύμφωνα με την απαισιόδοξη πρόβλεψη του προέδρου του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φράνκ Ούλριχ Μοντγκόμερι.

Πράσινο Πάσο

Το πράσινο ψηφιακό πάσο είναι βασικής σημασίας για να μπορέσει να ανακάμψει ο τουριστικός τομέας στην Ευρώπη, πριν επιτευχθεί η ανοσία αγέλης", απάντησε σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιταλός υπουργός Τουρισμού, Μάσιμο Γκαραβάλια. Ο Ιταλός υπουργός Τουρισμού πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία αυτή, την οποία πρώτη ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση, στηρίζεται πρώτα απ` όλα στη λογική και βοηθά το σύνολο του τουριστικού τομέα.

Από τις πρώτες στην Ευρώπη, η Δανία ξεκίνησε σήμερα να χρησιμοποιεί το δικό της "διαβατήριο" Covid, το κλειδί ενός σχεδίου για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας έως τα τέλη Μαΐου. Διαθέσιμο μέσω μια ασφαλούς εφαρμογής καθώς και σε έντυπη μορφή, επιτρέπει για την ώρα την είσοδο σε ορισμένες μικρές επιχειρήσεις --κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής ή ακόμα και σχολές οδήγησης-- αποδεικνύοντας ότι ο κάτοχος είτε έχει εμβολιαστεί πλήρως, είτε έχει ήδη προσβληθεί από Covid-19 με θετικό τεστ δύο έως 12 εβδομάδων, είτε έχει βρεθεί αρνητικός τουλάχιστον τις τελευταίες 72 ώρες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top