ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΦ. ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ: Η κυβερνοάμυνα μας είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και συνεχώς αναβαθμίζεται

ΥΦ. ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ: Η κυβερνοάμυνα μας είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και συνεχώς αναβαθμίζεται

Η κυβερνοάμυνα μας είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και συνεχώς αναβαθμίζεται και εμπλουτίζεται, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Καινοτομίας, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις που δέχθηκαν από Τούρκο χάκερ το Υπουργείο Άμυνας και το αεροδρόμιο Λάρνακας.  


Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να υπήρξε κυβερνοεπίθεση και στην ιστοσελίδα της Βουλής, ο κ. Κόκκινος είπε ότι «τελικά δεν ήταν κυβερνοεπίθεση» και πρόσθεσε πως «υπήρξε υποψία για κυβερνοεπίθεση και για λόγους ασφάλειας η Βουλή κατέβασε την ιστοσελίδα της μέχρι να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι».
 
«Σε αυτό που εμείς επικεντρωνόμαστε και μέχρι στιγμής με επιτυχία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είμαστε άτρωτοι, είναι να βρίσκεται συνεχώς ψηλά στην προτεραιότητα μας η κυβερνοασφάλεια και η κυβερνοάμυνα», τόνισε ο κ. Κόκκινος.
 
Ανέφερε ότι το φαινόμενο των κυβερνοεπιθέσεων «δεν είναι κάτι που από μόνο του πρέπει να μας ανησυχεί, νοουμένου ότι έχουμε τα σωστά συστήματα, διαδικασίες και γνώση για να έχουμε κυβερνοάμυνα».
 
«Είμαστε σε συνεχή εγρήγορση, ανησυχούμε και θεωρούμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει οποιεσδήποτε βλάβες οι οποίες να μας έχουν εκθέσει», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι «χωρίς να έχουμε το σωστό βαθμό εγρήγορσης, είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στο μέλλον».
 
Ο κ. Κόκκινος εξήγησε ότι εγρήγορση σημαίνει πως θα πρέπει να παρακολουθείς επί 24 ώρες τα συστήματα, να έχεις υποδομές, κόσμο και παιδεία και πρόσθεσε πως "ένα μεγάλος μέρος των κυβερνοεπιθέσεων που είναι επιτυχείς είναι γιατί δεν έχει την παιδεία ο χρήστης", για παράδειγμα, όπως σημείωσε, να μην ανοίξει ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που φαίνεται ύποπτο και το οποίο ενδεχομένως να σπάσει το πρώτο επίπεδο ασφάλειας.
 
«Εμπλουτίζουμε και τεχνολογικά και άλλως πως το ανθρώπινο δυναμικό μας, ενώ βρισκόμαστε στην διαδικασία να προσλάβουμε στο Υφυπουργείο γύρω στα 15 άτομα για περαιτέρω ενίσχυση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι μέχρι την πρόσληψη νέου προσωπικού, το Υφυπουργείο έχει προκηρύξει ήδη διαγωνισμό για να αγοράσει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα.
 
Περαιτέρω, ο κ. Κόκκινος είπε στο ΚΥΠΕ πως υπάρχει το Εθνικό Συμβούλιο Κυβερνοασφάλειας, του οποίου προεδρεύει και στο οποίο συμμετέχουν όλοι όσοι είναι στις κρίσιμες υποδομές του κράτους, αλλά και η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας η οποία αποτελεί τον εθνικό φορέα που αντιπροσωπεύει την Κύπρο στην ΕΕ και σημείωσε ότι μεταξύ αυτών των υπηρεσιών υπάρχει απόλυτη συνεργασία και καθημερινή επικοινωνία.

Ο Υφυπουργός είπε ακόμη ότι «οι κυβερνοεπιθέσεις είναι ένα φαινόμενο σε όλο τον κόσμο, τα κράτη και τους μεγάλους οργανισμούς» και έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη επίθεση από χάκερς που δέχθηκε το δημοφιλές μέσω κοινωνικής δικτύωσης Facebook, με στόχο την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων 500 εκατομμυρίων χρηστών του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top