ΕΛΛΑΔΑ

Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας στο προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντηση Δένδια - Γιόχανσον

Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας στο προσφυγικό στο επίκεντρο της συνάντηση Δένδια - Γιόχανσον

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα το πρωί με την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και το μεταναστευτικό-προσφυγικό Ίλβα Γιόχανσον.

 
Στο πλαίσιο της συνάντησης εξετάσθηκε η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και η εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Τέλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε χώρες της Βορείου Αφρικής.
 
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, αναφορικά με την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην ανάγκη όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθήσει τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες, καθώς και στην σημασία να υπάρχει ειδική ρήτρα για την συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης στις συμφωνίες σύνδεσης της ΕΕ με τρίτες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρχει θετική προσέγγιση με τις χώρες, οι οποίες συνεργάζονται με την ΕΕ, και αντίστοιχα ποινές για αυτές που δεν συνεργάζονται.
 
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ειδικότερα για την Τουρκία έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι δεν δέχεται πλέον επιστροφές από την Ελλάδα, όπως υποχρεούται βάσει των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, καθώς επίσης ότι το μεταναστευτικό αποτελεί για την γείτονα χώρα ένα ακόμα εργαλείο στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής. Επισημάνθηκε ότι η εφαρμογή της κοινής δήλωσης θα πρέπει να καλύπτει και τον Έβρο.
 
Τέλος, ειδική μνεία έγινε στη Λιβύη, όπου τονίστηκε ότι η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τη χώρα, δεν θα βελτιώσει μόνο την κατάσταση ασφαλείας, αλλά παράλληλα θα μειώσει τις δυνατότητες της Τουρκίας να ελέγχει ακόμα μία μεταναστευτική οδό προς την Ευρώπη.
 

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top