ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Fitch διατήρησε την κυπριακή οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα, χρέος και ΜΕΔ οι προκλήσεις

Ο Fitch διατήρησε την κυπριακή οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα, χρέος και ΜΕΔ οι προκλήσεις

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε την μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο BBB- διατηρώντας σταθερή την προοπτική, με τις κυριότερες προκλήσεις να σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο χρέος και τον τραπεζικό τομέα που ακόμη παραμένει αδύναμος, παρά την πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) το 2020.

 
Σύμφωνα με τον οίκο, η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε ύφεση την κυπριακή οικονομία με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται με ρυθμό 5,1% έπειτα από ανάπτυξη κατά μέσο όρο 4,6% τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Ο οίκος εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα ανακάμψει με ρυθμό 3,5% το 2021 και 4,3% το 2022, με κύρια ώθηση την καταναλωτική ζήτηση που είχε «εγκλωβιστεί» (pent-up) λόγω κορωνοϊού.

Σημειώνει δε πως η ανάκαμψη είναι πιθανόν να αποκτήσει δυναμική το δεύτερο μισό του 2021 αφού επιβραδύνθηκε λόγω του κύματος της πανδημίας.
 
Ο οίκος θεωρεί ακόμη ότι υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα στον τουρισμό φέτος λόγω της εξάρτησή τους από τις αφίξεις από χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπου παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην έναρξη των εμβολιασμών κατά του Covid με αποτέλεσμα οι περιορισμοί στα ταξίδια να αίρονται σταδιακά. Παράλληλα, ο Fitch σημειώνει ότι η ανάπτυξη θα στηριχθεί από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Next Generation EU), που ανέρχονται στα €1,2 δισεκατομμύρια την περίοδο 2021 - 2026, με την κυβέρνηση να προτίθεται να επιταχύνει ορισμένα από τα έργα.
 
Όσον αφορά το δημοσιονομικό ισοζύγιο, ο Fitch εκτιμά ότι το έλλειμμα το 2020, που με βάση τα προκαταρτικά στοιχεία ανήλθε στο 5% του ΑΕΠ, σχετίζεται με τις δαπάνες στήριξης της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας και την μείωση των εσόδων λόγω της ύφεσης της οικονομίας. Για το 2021 εκτιμά ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 3,6% του ΑΕΠ και θα μειωθεί σε 2,5% το 2022.
 
Σύμφωνα με τον Fitch, το δημόσιο χρέος της Κύπρου εκτοξεύτηκε στο 118% το 2020, από το υψηλό του 109% το 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 24 μονάδων βάσης σε σύγκριση με 14 μονάδες στην Ευρωζώνη. Ωστόσο σημειώνει ότι η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στην πανδημία, καθώς τα ρευστά διαθέσιμα της κυβέρνησης αυξήθηκαν σημαντικά πέραν του 15% του ΑΕΠ, καθώς οι κυπριακές αρχές αξιοποίησαν τις ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές.

Ο οίκος εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά πέραν του 10% το 2021 κυρίως λόγω της χρήσης ρευστών διαθεσίμων για αποπληρωμή λήξεων χρέους, ενώ από το 2022 η μείωση του χρέους θα προέλθει από «δημοσιονομική σύσφιξη» με το δείκτη του χρέους ως προς το ΑΕΠ να υποχωρεί κάτω του 100% το 2025.
 
Ο Fitch σημειώνει πως ο τραπεζικός τομέας παραμένει αδύναμος παρά τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) το 2020. Τον προηγούμενο χρόνο τα ΜΕΔ μειώθηκαν κατά 16,7% στα €4,7 δις στο τέλος του έτους από €8 δις στο τέλος του 2019, κυρίως λόγω πωλήσεων δανείων και διαγραφές από τις δύο μεγάλες τράπεζες, ενώ ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΔ βρίσκεται στο 44%, που συνάδει με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Σημειώνεται ότι ο οίκος δεν περιέλαβε στις εκτιμήσεις του την πρόθεση της Κυβέρνησης να διευκολύνει την μεταφορά δανείων στην κρατική ΚΕΔΙΠΕΣ, καθώς οι σχεδιασμοί δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, παρά το ότι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε επιπλέον σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων.
 
Σύμφωνα με τον οίκο, οι κύριοι παράγοντες που θα οδηγούσαν σε αναβάθμιση της μακροχρόνιας πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι οι ενδείξεις ότι το δημόσιο χρέος θα επιστρέψει σε σταθερή πτωτική πορεία σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η πρόοδος στην βελτίωση των στοιχείων ενεργητικού στον τραπεζικό τομέα με ενίσχυση του δείκτη κάλυψης, καθώς και η μείωση της ευπάθειας σε εξωγενείς κλυδωνισμούς.

Αντίθετα, ο κύριοι παράγοντες που θα οδηγούσαν σε ενδεχόμενη υποβάθμιση σχετίζονται με την αποτυχία της επιστροφής του δημοσίου χρέους σε πτωτική πορεία και την αύξηση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα με σημαντική επιδείνωση στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top