ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΕ διορίζει εκπρόσωπό της στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Η ΕΕ διορίζει εκπρόσωπό της στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Στον διορισμό εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμέσως μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, θα προχωρήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς, με αφορμή την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο κ. Φουρλάς ζητούσε συγκεκριμένες δράσεις ενάντια στην Τουρκία, η οποία, όπως υποδείκνυε στην ΕΕ, συνεχίζει να χρηματοδοτείται με προ ενταξιακή βοήθεια ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι, αμέσως μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η ΕΕ θα διορίσει εκπρόσωπο στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ».

Στην απάντηση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «στηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ».

Αναμένει το ίδιο, όπως τονίζει και από την Τουρκία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλείται επίσης τα συμπεράσματα που είχε εκδώσει νωρίτερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 15-16 Οκτωβρίου 2020, κατά τα οποία υπογραμμίζεται η σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Στο ίδιο πνεύμα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος, στη δήλωση στην οποία προέβη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Οκτωβρίου 2020, εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της ΕΕ σχετικά με την απόφαση να προχωρήσει το «άνοιγμα», από τις 8 Οκτωβρίου 2020, τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, μετά την ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2020 στην Άγκυρα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ότι η πλήρης τήρηση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι ζωτικής σημασίας και ζήτησε την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων ενεργειών.

Αναφορικά με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου, η ΕΕ επισημαίνει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματα που εξέδωσε στις 10-11 Δεκεμβρίου 2020, καταδίκασε τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και ζήτησε την πλήρη τήρηση των αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top