ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σλοβάκος ΥΠΕΞ: Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για το Κυπριακό

Σλοβάκος ΥΠΕΞ: Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για το Κυπριακό

Υπάρχει το παράθυρο για μια καλή ευκαιρία να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, δήλωσε ο Σλοβάκος Υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Κορτσόκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 


Ο Ιβάν Κορτσόκ είπε ότι αξιολόγησαν το Κυπριακό αμοιβαία. “Πιστεύουμε ότι η κατανόηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο δεν είναι κάτι εύκολα επιτεύξιμο, αλλά ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις και πρέπει να διατηρηθεί ένας διάλογος. Και αυτό πρέπει να ενθαρρυνθεί. Πιστεύω ότι η συνάντηση 5+1 στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου είναι πραγματικά σημαντική. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ επίσης θα εξεταστούν εδώ. Η Σλοβακία είναι σίγουρα μια χώρα, που θέλει να συμβάλει στην επίλυση αυτού του προβλήματος στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της. Ειδικά στην Κύπρο, εδώ και πολύ καιρό, πραγματικά πιστεύουμε ότι αυτά είναι σημαντικά με τη στρατιωτική παρουσία εκεί και τις διπλωματικές σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί πριν από σχεδόν 30 χρόνια”, ανέφερε ο Σλοβάκος Υπουργός. 

Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο Σλοβάκος Υπουργός είπε ότι “υπάρχει μία θετική ατζέντα ως προς αυτό. Εργαζόμαστε επ’ αυτού. Σίγουρα δεν νομίζω ότι αυτό σημαίνει ότι με μια μεγάλη 'έκρηξη', όλα θα λυθούν σε μια στιγμή. Δεν σημαίνει ότι μπορούμε να λύσουμε τα πάντα με τη μία, ούτε από την τουρκική πλευρά ούτε από την πλευρά της ΕΕ”. Ωστόσο ανέφερε πως “εμείς στην ΕΕ δεν είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με μερικές από τις ρητορικές ή τις κριτικές. Αλλά, νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την κάθε ευκαιρία εδώ, προκειμένου να αναπτύξουμε τις στρατηγικές σχέσεις, που χτίζουν αμφότερες οι πλευρές”.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός επανέφερε το θέμα της διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. “Ενημερώσαμε αμέσως την ΕΕ για την πρότασή μας, αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμη επίσημη απάντηση από την ΕΕ. Προτείναμε μια διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου, για να συζητήσουμε ένα σχέδιο ισότιμου διαμοιρασμού, αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση ως προς αυτό το θέμα. Υπάρχει ένα θετικό κλίμα. Καταπληκτικά. Είναι όμως ώρα να προβούμε σε συγκεκριμένα βήματα. Δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να ενεργεί ενάντια στον χρόνο, αγαπητέ Ivan και γνωρίζω ότι η ένταξη είναι εντελώς άλλο ζήτημα και ότι δεν είναι κάτι εύκολο”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι “η ΕΕ πρέπει να αποφύγει να επαναλάβει τα προηγούμενα λάθη, ώστε να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις με την Τουρκία. Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη ειλικρίνεια και να ενεργήσει πιο στρατηγικά”.

“Κοιτάζοντας τις εντάσεις, που αναπτύχθηκαν τον τελευταίο χρόνο, βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στράφηκε ολωσδιόλου εναντίον της Τουρκίας, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ήταν αδικαιολόγητο να ενεργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο και με κόστος να αντιφάσκει με τις δικές της αξίες, λόγω ενός αισθήματος αλληλεγγύης. Και αναγκάστηκε να στηρίξει τις άδικες πολιτικές και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις των κρατών μελών της”, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ωστόσο είπε ότι τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου ήταν θετικά και πως υπάρχει τώρα ένα θετικό κλίμα. “Μπροστά μας έχουμε μια σημαντική ευκαιρία. Θα κάνουμε ή όχι την καλύτερη δυνατή χρήση αυτού του θετικού κλίματος και θα προβούμε σε συγκεκριμένα βήματα σε τομείς όπου δυνάμεθα να σημειώσουμε πρόοδο; Ένα θετικό κλίμα είναι καλό αλλά μέχρι ενός σημείου και είναι χρήσιμο όσον αφορά στην πραγματοποίηση βημάτων σε αυτούς τους τομείς. Αλλά πρέπει να προβούμε σε αμοιβαία βήματα, για να μπορέσει να διατηρηθεί”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top