ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τις 12 κατηγορίες απορριφθέντων αιτητών του ΕΣΤΙΑ συζητά με το ΥΠΟΙΚ ο Σύνδεσμος Πρώτης Κατοικίας την Τετάρτη

Τις 12 κατηγορίες απορριφθέντων αιτητών του ΕΣΤΙΑ συζητά με το ΥΠΟΙΚ ο Σύνδεσμος Πρώτης Κατοικίας την Τετάρτη

Συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών θα έχει την ερχόμενη Τετάρτη το πρωί ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας (ΣΠΠΚ) για να συζητήσει μεταξύ άλλων τα συμπληρωματικά σχέδια του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ για την κατηγορία των επιλέξιμων του Σχεδίου, αλλά μη βιώσιμων δανειοληπτών, οι οποίοι ανέρχονται σήμερα σε περίπου 700 περιπτώσεις. 

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας (ΣΠΠΚ) Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι ο Σύνδεσμος θα συζητήσει με το ΥΠΟΙΚ πότε θα είναι έτοιμα τα συμπληρωματικά σχέδια, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι κόσμος που έκανε αίτηση για ένταξη στο ΕΣΤΙΑ και γνωρίζουμε καθαρά την οικονομική του κατάσταση».
 
Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαδούρης είπε ότι συζητηθεί και η κατηγοροποίηση αυτών που απορρίφθηκαν για ένταξη στο ΕΣΤΙΑ και «θα ακούσουμε τις σκέψεις του ΥΠΟΙΚ για το τι μέλει γενέσθαι με αυτούς τους δανειολήπτες».
 
Εξήγησε ότι στο πλαίσιο του ΕΣΤΙΑ, υπάρχουν μέχρι στιγμής 12 κατηγορίες περιπτώσεων δανειοληπτών που έκαναν αίτηση για το Σχέδιο, προσθέτοντας ότι για τις τρεις από τις 12 κατηγορίες έχει προχωρήσει η συζήτηση με το ΥΠΟΙΚ και βρίσκονται στην διαδικασία της έγκρισης.
 
Οι τρεις αυτές κατηγορίες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΠΠΚ, αφορούν τους μη βιώσιμους δανειολήπτες, αυτούς που τα σπίτια τους εμπίπτουν στις αγγλικές βάσεις, οι οποίοι ανέρχονται σήμερα στις 25 περιπτώσεις και μια μερίδα δανειοληπτών που σύναψαν δάνειο με τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης.
 
Για τις υπόλοιπες εννέα κατηγορίες δανειοληπτών των οποίων απορρίφθηκε η αίτηση τους, ο κ. Παπαδούρης είπε ότι θα ξεκινήσει τώρα διάλογος με το ΥΠΟΙΚ.
 
Πρόσθεσε ότι αυτές οι κατηγορίες αφορούν, μεταξύ άλλων, όσους απορρίφθηκαν από το ΕΣΤΙΑ γιατί υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτούς που κατέχουν περιουσία πέραν του επιτρεπόμενου ποσού, όσους ήταν ανδρόγυνο και χώρισαν και ο ένας από τους δύο δεν υπόγραψε την αίτηση για ένταξη στο ΕΣΤΙΑ για δικούς του λόγους, αυτούς που η αξία της πρώτης κατοικίας τους ξεπερνά ελάχιστα τις 350.000 ευρώ που είναι το ανώτατο όριο που θέτει το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, και αυτούς για τους οποίους το Υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι το ακίνητο που έχει ως εξασφάλιση το δάνειο δεν αποτελεί την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.
 
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΠΠΚ είπε στο ΚΥΠΕ ότι με το ΥΠΟΙΚ θα συζητήσουν και τις νομοθεσίες που θα τεθούν την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών και οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων την αναστολή των εκποιήσεων και τη δυνατότητα να ολοκληρώνεται η δικαστική διαδικασία και μετά να βγαίνει σε πλειστηριασμό το ακίνητο και όχι προηγουμένως.
 
Σημείωσε με την αλλαγή της νομοθεσίας το 2018 διδόταν η δυνατότητα στον δανειολήπτη να προσφύγει στο δικαστήριο αλλά μέσα σε 9 μήνες από την ημέρα της προσφυγής θα μπορούσε η τράπεζα να βγάλει σε πλειστηριασμό το ακίνητο του.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top