ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ: Ο Λαπόρτα μπροστά στην πρόκληση να «φτιάξει» την Μπαρτσελόνα

ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ: Ο Λαπόρτα μπροστά στην πρόκληση να «φτιάξει» την Μπαρτσελόνα

Η νίκη του Τζουάν Λαπόρτα στις εκλογές για τον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα δίνει τέλος στην καταστροφική περίοδο του Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου και ελπίδα για ένα μέλλον με τον Λιονέλ Μέσι σε μια ομάδα που θα μπορέσει να φτάσει ξανά στο DNA της.

«Ήρθα να ψηφίσω και βγήκε ο ήλιος». Μια από τις ατάκες που είπε ο 58χρονος δικηγόρος λίγες ώρες πριν επανεκλεγεί στην προεδρία των Καταλανών. Είναι αυτό που περιμένουν άπαντες στον σύλλογο από τον νέο πρόεδρο.

Μετά την καταστροφική θητεία του Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου, ο οποίος παραλίγο να διαλύσει τα πάντα στη Μπαρτσελόνα, ο Λαπόρτα καλείται να την επαναφέρει στον σωστό δρόμο, αλλά κυρίως να την επανασυστήσει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Είναι τα τεράστια χρέη, είναι το θέμα του Λιονέλ Μέσι, είναι το ζήτημα του γηπέδου.

Ο Λαπόρτα επιστρέφει στην προεδρία της Μπαρτσελόνα μετά από έντεκα χρόνια, ήταν ο διοικητικός ηγέτης από το 2003 έως το 2010.

«Πρώτα απ ‘όλα, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν σε αυτές τις εκλογές, οι οποίες ήταν οι πιο σημαντικές της ιστορία λόγω της πανδημίας, η οποία άλλαξε τη ζωή μας. Ευχαριστώ επίσης το διοικητικό συμβούλιο, το εκλογικό συμβούλιο, το εκλογικό κέντρο, τους ελεγκτές. Ήταν μια γιορτή της δημοκρατίας και της Μπαρτσελόνα.

Σαν σήμερα, ο Λιονέλ Μέσι έκανε το ντεμπούτο του στην ομάδα νέων της Μπαρτσελόνα. Είδα ότι ήρθε να ψηφίσει ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο και στην ιστορία του ποδοσφαίρου, για εμένα είναι ένα παράδειγμα του τι είπαμε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Ότι ο Μέσι θέλει την Μπαρτσελόνα, ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο θέλει την Μπαρτσελόνα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα τον ενθαρρύνουμε να συνεχίσει με την Μπαρτσελόνα, κάτι που όλοι θέλουμε. Αυτή η υπέροχη οικογένεια που είναι η Μπαρτσελόνα, θα ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες και θα επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει» είπε στις πρώτες δηλώσεις του μετά την πανηγυρική νίκη του.

Ο Λαπόρτα θα ταξιδέψει, μάλιστα, με την αποστολή των «μπλαουγκράνα» στο Παρίσι για τη ρεβάνς με την Παρί Σεν Ζερμέν στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Ίσως πιστεύει πως με την… αύρα του μπορεί να βοηθήσει τους παίκτες να κάνουν την ανατροπή μετά την ήττα τους με 4-1 στο «Καμπ Νόου».

Και μετά θα πρέπει να πιάσει δουλειά… Και να ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν. Τρόπον τινά να κάνει ξανά τη Μπαρτσελόνα κάτι περισσότερο από έναν σύλλογο, να την φέρει ξανά κοντά στο… DNA της.

Οι δύο πρώτοι άνθρωποι που θα πλαισιώσουν τον Λαπόρτα σε αυτή τη νέα εποχή είναι ο Κάρλες Πουγιόλ, ο οποίος μάλλον θα έχει σημαντικό ρόλο στο ίδρυμα του συλλόγου, και ο Ζόρντι Κρόιφ. Λάτρης του σπουδαίου Γιόχαν Κρόιφ ο Λαπόρτα (εμφανίστηκε να ψηφίσει φορώντας μια μάσκα με τον αριθμό 14 του θρυλικού Ολλανδού) αναμένεται να τοποθετήσει σε καίριο πόστο τον γιο του, ο οποίος αναμένεται να είναι άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του.

Το μεγαλύτερο στοίχημα: να κρατήσει τον Μέσι

H πρώτη μεγάλη… δοκιμασία για τον νέο πρόεδρο θα είναι να κρατήσει στην ομάδα τον Μέσι. Ήταν, άλλωστε, μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του. Έλεγε όλο το προηγούμενο διάστημα ο Λαπόρτα πως με τη δική του εκλογή θα αυξηθούν οι πιθανότητες ο Αργεντινός σούπερ σταρ να μείνει στη Βαρκελώνη και μετά τη λήξη του τωρινού συμβολαίου του στο τέλος της φετινής σεζόν. Καλά τα λόγια, αλλά τώρα πρέπει να γίνουν πράξεις.

Η καλή σχέση του με τον Μέσι, ο οποίος ήταν ένας από τους παίκτες που πήγε να ψηφίσει για τον νέο πρόεδρο, είναι δεδομένη. Αρκεί αυτό; Ο σούπερ σταρ των Καταλανών δεν πρόκειται να κάνει γνωστή την απόφαση για το μέλλον του πριν από τον Ιούνιο και όλα θα εξαρτηθούν από το πρότζεκτ που θα του παρουσιάσει ο Λαπόρτα. Θα πρέπει να είναι ένα πλάνο που θα στέλνει τη Μπαρτσελόνα ξανά στην κορυφή. Και αυτό θα αφορά τον προπονητή, με τον Ρόναλντ Κούμαν να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να συνεχίσει, και τους ποδοσφαιριστές.

Άξιο αναφοράς μιας και γίνεται μνεία για το αγωνιστικό πρότζεκτ του Λαπόρτα είναι και η επιθυμία για μεγαλύτερη αξιοποίηση των νεαρών παικτών από τη Μασία, την οποία είχε περιφρονήσει επιδεικτικά ο Μπαρτομέου.

Ανακατασκευή του γηπέδου

«Το σχέδιο σοκ που έχουμε είναι αυτό που χρειάζεται ο σύλλογος αυτή τη στιγμή. ο όνειρό μου είναι να γιορτάσω την 125η επέτειο από την ίδρυση της Μπαρτσελόνα (σ.σ: το 2024) με τον Μέσι στο νέο Καμπ Νόου» έλεγε τον περασμένο Ιανουάριο ο 58χρονος. Άρα μετά τον Μέσι πρέπει να εξασφαλιστεί το νέο γήπεδο.

Αυτό σημαίνει, βέβαια, πως θα πρέπει η ομάδα να μετακομίσει για κάποιο διάστημα σε άλλο γήπεδο, ώστε να γίνουν τα έργα στην ιστορική έδρα της.

«Είναι το πιο σημαντικό και εμβληματικό πρότζεκτ του συλλόγου για τα επόμενα εκατό χρόνια και πρέπει να το κάνουμε πολύ καλά. Μόνο αν φύγουμε από το Καμπ Νόου, θα προλαβαίναμε μέχρι το 2024» είχε πει, επίσης, αναφέροντας πως για την πλήρη ανακαίνιση θα απαιτηθούν το λιγότερο 850 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει, επίσης, πλάνο για την ανακαίνιση του Παλάου Μπλαουγκράνα, ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα και να είναι δυνατόν να φιλοξενηθεί εκεί Final Four.

Διέξοδο στο θέμα των χρεών

Kαι μετά είναι το θέμα των χρεών. Απόλυτα αλληλένδετο με τα δύο προηγούμενα ζητήματα και αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής του Μπαρτομέου σε μεγάλο βαθμό. Η οικονομική κατάσταση της Μπαρτσελόνα είναι δραματική, τα χρέη ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και η λέξη «χρεοκοπία» ακουγόταν όλο και πιο πολύ το τελευταίο διάστημα.

Οι Καταλανοί χρωστούν 1.173 εκατ. ευρώ, αλλά το χειρότερο είναι πως τα 730 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμα χρέη, δηλαδή ποσά που πρέπει να πληρώσουν άμεσα στους επόμενους μήνες, με τα 266 εκατ ευρώ να οφείλονται σε τράπεζες και να πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Όπως αναφέρει η μελέτη ένα ποσό 90 εκατ. από τα συνολικά 266 των τραπεζών, οφείλεται στην Goldman Sachs.

Οι «μπλαουγκράνα» επίσης χρωστούν ένα ποσό της τάξεως των 196 εκατ. ευρώ σε άλλες ομάδες από μεταγραφές ποδοσφαιριστών…

Επίσης παρά την συμφωνία για μειώσεις στα συμβόλαια των παικτών, τα έξοδα όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι καλύπτουν το 74% του συνολικού εισοδήματος του συλλόγου. Συνολικά τα έξοδα μειώθηκαν μόλις κατά 2% από 973 εκατ. ευρώ σε 955 εκατ. ευρώ ενώ τα έσοδα μειώθηκαν στα 855 εκατ. ευρώ. Για το τρέχον οικονομικό έτος τα έξοδα αναμένεται να φτάσουν τα 796 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα στα 828 εκατ. ευρώ.

Ο νέος πρόεδρος είναι αυτός που θα κληθεί να πάρει τις σημαντικές αποφάσεις. Μια από τις πρώτες ενέργειές του θα είναι να επαναδιαπραγματευτεί με τις τράπεζες για τα χρέη, ώστε να γίνει αλλαγή στις δόσεις που καταβάλλονται. Δηλαδή, στόχος θα είναι η επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων, που θα μειώσει τις άμεσες υποχρεώσεις και θα δώσει «ένεση» ρευστότητας στον σύλλογο.

Θα μπορούσε η Μπαρτσελόνα να γίνει ανώνυμη εταιρεία; Αυτή θα μπορούσε να είναι μια λύση καθώς η εισροή χρημάτων από την έκδοση και πώληση μετοχών θα είναι προφανώς μεγάλη. Και το «mes que un club»; Θα είναι αυτό το οριστικό τέλος της υπότασης του συλλόγου, όπως πορευόταν στην μεγάλη ιστορία του. Είναι αξιοσημείωτο πως όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία είχαν απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο.

Πηγή: sdna.gr

The post ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ: Ο Λαπόρτα μπροστά στην πρόκληση να «φτιάξει» την Μπαρτσελόνα appeared first on Thema Sports.

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top