ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εισηγήσεις για ανάκαμψη του κατασκευαστικού μετέφεραν στον ΠτΔ οργανώσεις και συντεχνίες

Εισηγήσεις για ανάκαμψη του κατασκευαστικού μετέφεραν στον ΠτΔ οργανώσεις και συντεχνίες

Μέτρα και εισηγήσεις για ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα συζήτησε σήμερα αντιπροσωπεία της πλατφόρμας 11 οργανώσεων, συνδέσμων και συντεχνιών κατασκευαστικού τομέα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) είπε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν η τελευταία του κύκλου επαφών της ομάδας των οργανώσεων που έχουν αναλάβει κοινή δράση για ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα με κοινοβουλευτικά κόμματα και πολιτειακούς θεσμούς.

Ανέφερε ότι κατά τις συναντήσεις η ομάδα κατέθεσε εισηγήσεις για ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου, οι συνθήκες στον οποίο σήμερα, όπως δήλωσε ο κ. Ρουσιάς, μπορούν να συγκριθούν με αυτές του 1974.

«Εταιρείες κλείνουν και συμπαρασύρουν μαζί τους τους υπαλλήλους τους και έχει δημιουργηθεί το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας του κατασκευαστικού κλάδου που είχε δει ποτέ η Κύπρος από το 1974» είπε.

Όπως ανέφερε, οι εισηγήσεις που κατέθεσε η ομάδα εστιάζονται σε τομείς όπως η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στο πλαίσιο και του στόχου της ΕΕ για μέχρι και μηδενική κατανάλωση μέχρι το 2020, η πάταξη της αδήλωτης εργασίας η οποία πλήττει τον κατασκευαστικό κλάδο, η παροχή φορολογικών κινήτρων με μείωση του ΦΠΑ στο 5% και μείωση του συντελεστή φορολογίας για όσες επιχειρήσεις ή επιχειρηματίες επενδύουν στην κατασκευαστική βιομηχανία, η δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης το οποίο θα ελέγχει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός, σε ό,τι αφορά τα έργα, υλοποιείται.

«Με 19% ΦΠΑ είναι πολύ δύσκολο σήμερα να χτίσει κάποιος το σπίτι της κόρης του. Θα πρέπει σε συγκεκριμένα πλαίσια, τουλάχιστο για 2 χρόνια, να δοθεί αυτό το κίνητρο. Ας ξεφύγουμε από τα στεγανά της Ευρώπης, ας ζητήσουμε αυτό να γίνει μια πραγματικότητα και τότε θα δούμε ότι θα εισρεύσουν χρήματα. Οι αναλογιστές του κράτους υπάρχουν, ας κάνουν τους υπολογισμούς και τότε θα βρουν ότι τα έσοδα και για το κράτος θα είναι πολλαπλάσια από το 5% καθώς θα υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις απ` ότι σήμερα που ισχύει το 19%» είπε.

Ο κ. Ρουσιάς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος, όπως είπε, κατά τη σύσκεψη ανέφερε ότι έχει ήδη τροχοδρομηθεί το θέμα ελέγχου των προϋπολογισμών των Υπουργείων έτσι ώστε αυτοί να υλοποιούνται στο 100%.

Ερωτηθείς σε σχέση με το ποσοστό της ανεργίας στον κατασκευαστικό τομέα, ο κ. Ρουσιάς είπε ότι μέσα από τους δείκτες φαίνεται ότι κυμαίνεται στο 14%-16%, σημείωσε ωστόσο πως στον κατασκευαστικό τομέα έχει πολλαπλασιαστεί δυσανάλογα τα τελευταία χρόνια και διερωτήθηκε αν σε αυτό το ποσοστό λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι από χώρες της ΕΕ (κοινοτικοί εργαζόμενοι) που έχουν αποχωρήσει από την Κύπρο τα τελευταία χρόνια.

«Αυτό πρέπει να μας το απαντήσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αν δηλαδή η μείωση των ανέργων είναι πλασματική επειδή αρκετοί φεύγουν από την Κύπρο», συμπλήρωσε και ανέφερε ότι πέραν του 20% έχουν είτε κλείσει τις εταιρείες τους είτε αναστείλει τις εργασίες τους για την τρέχουσα χρονιά.

Ερωτηθείς σε σχέση με το πώς αντίκρισε ο ΠτΔ την εισήγηση για μείωση του ΦΠΑ για δύο χρόνια, ο κ. Ρουσιάς είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με την ΕΕ, ανέφερε ωστόσο πως ο Πρόεδρος υποσχέθηκε ότι το θέμα θα διερευνηθεί «μέσω άλλων προτάσεων» όπως αυτό που ισχύει σήμερα για την πρώτη κατοικία ή ακόμα και εξαίρεση της Κύπρου από την εν λόγω ρύθμιση λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο κατασκευαστικός κλάδος.

«Θα μεταφερθούν όλες οι εισηγήσεις μας στους αρμόδιους Υπουργούς, θα ακολουθήσει επί τούτου συγκεκριμένη συνεδρία και ακολούθως θα έχουμε κατ` ιδίαν συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς» ανέφερε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top