ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαλεί αντιδράσεις η απόφαση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη: Δεν παραιτείται από τη θέση της διοικητού της ΚΤ

Προκαλεί αντιδράσεις η απόφαση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη: Δεν παραιτείται από τη θέση της διοικητού της ΚΤ

Αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση των έντονων διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 9 το βράδυ ο κύκλος επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη για το θέμα που προέκυψε με την Κεντρική Τράπεζα, μετά και  τις δυο έντονες συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Θεσμών την περασμένη εβδομάδα  και τις καταγγελίες του μέλους του ΔΣ της ΚΤ, Στέλιου Κοιλιάρη για τη λίστα με τους 29 Βουλευτές, αλλά και το φερόμενο «κάρφωμα» της Διοικήτριας για υποτιθέμενη δωροδοκία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. 

Ο Πρόεδρος συνάντησε τελευταία στο Προεδρικό Μέγαρο την διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας,  Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Η κυρία Γιωρκάτζη εξερχόμενη από το Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε ότι «θα συνεχίσει ως Διοικητής της ΚΤ να εκτελεί τα καθήκοντα της απροσωπόληπτα και αντικειμενικά.» 

Σε δηλώσεις, ύστερα από 45λεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι για την ίδια είναι λήξαν το θέμα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Κληθείσα να πει αν το θέμα είναι λήξαν και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κ. Γιωρκάτζη παρέπεμψε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να απαντήσει την ερώτηση.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Ερωτηθείσα πώς αντιμετωπίζει το γεγονός ότι όλα τα κόμματα ζητούν την παραίτηση της, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι “υπάρχει Σύνταγμα σε αυτή τη χώρα, υπάρχουν νόμοι τους οποίους πρέπει να σεβόμαστε”, προσθέτοντας ότι “αυτοί οι νόμοι και το Σύνταγμα προστατεύουν την ανεξαρτησία του Διοικητή της ΚΤ”.

ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

Σε σχέση με τη συνάντηση της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι είχε “μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο εξήγησα ότι δεν έχουμε καμία ένσταση ως Αρχή Εξυγίανσης να μεταφερθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας στους πιστωτές της αφού εξευρεθεί εκείνος ο κατάλληλος και εφικτός νομικός τρόπος ώστε να μην μειωθεί η αξία των περιουσιακών στοιχείων” και πρόσθεσε ότι δεν θα εισέλθει “στη λεπτομέρεια γιατί κάποια στοιχεία αν μεταφερθούν αλλού μπορεί να μειωθεί η αξία τους”.

Σύμφωνα με τη Διοικητή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την άκουσε με προσοχή και αντάλλαξαν απόψεις.Σε σχέση με το αν υπέβαλε την παραίτηση της, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι θα συνεχίσει ως Διοικητής της ΚΤ να εκτελεί τα καθήκοντα της απροσωπόληπτα και αντικειμενικά.

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις του μη εκτελεστικού μέλους του ΔΣ της ΚΤ Σταύρου Ζένιου, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι δεν θα σχολιάσει δηλώσεις που δεν άκουσε.   

Νωρίτερα ο Πρόεδρος είδε τα δυο μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας.

Δυσλειτουργία δημιουργεί η σύγκρουση συμφερόντων Διοικητού είπαν στον ΠτΔ τα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ  

Τους προβληματισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για το πώς ανακτάται η αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) άκουσαν απόψε τα πέντε μη εκτελεστικά μέλη του ΚΤ, οι οποίοι εξέφρασαν τις δικές τους απόψεις επί του θέματος και αύριο θα καταθέσουν και σχετικό γραπτό σημείωμα.

Ταυτόχρονα, ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι “η σύγκρουση συμφερόντων της Διοικητού δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του ΔΣ”.

Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία άρχισε στις 18.00 και ολοκληρώθηκε στις 19.45, αντί στις 19.00, όπως ήταν προγραμματισμένο, το μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΚΤ Σταύρος Ζένιος είπε ότι “ενημερώσαμε για το έργο που επιτελείται από το ΔΣ και συζητήσαμε το πώς μπορεί αυτή τη στιγμή η ΚΤ να ανακτήσει την αξιοπιστία της, που είναι απαραίτητη για την οικονομία της χώρας”.

Η συνάντηση έγινε στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνου Πετρίδη. Τα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ είναι οι Σταύρος Ζένιος, Νίκος Κωνσταντίνου, Φίλιππος Μαννάρης, Ανδρέας Περσιάνης και Μιχάλης Πολυδωρίδης.

Ο κ. Ζένιος ανέφερε ότι έχουν ακούσει πολύ προσεκτικά τους προβληματισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας για το πώς ανακτάται η αξιοπιστία της ΚΤ και έχουν εκφράσει τις δικές τους απόψεις και αύριο θα καταθέσουν και ένα γραπτό σημείωμα.

"Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο ότι η σύγκρουση συμφερόντων της Διοικητού δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του ΔΣ, κάτι το οποίο είχαμε γραπτώς ενημερώσει τη Διοικητή από τον περασμένο Οκτώβριο και μας είχε διαβεβαιώσει ότι το θέμα είχε λυθεί", πρόσθεσε.

Εντούτοις,συνέχισε, εξακολουθεί να υφίσταται και να δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του Συμβουλίου.Ερωτηθείς αν θα θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Ζένιος είπε: “Έχουμε προβληματιστεί όλοι από κοινού για το πώς η ΚΤ θα ανακτήσει την αξιοπιστία της, ποιοι είναι οι καλύτεροι δυνατοί χειρισμοί, και θα θέσουμε αύριο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα γραπτό σημείωμα με τις απόψεις μας”.

Σε ερώτηση αν η παραίτηση τους θα βοηθήσει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της ΚΤ, ο κ. Ζένιος είπε ότι “έχουν συζητηθεί πολλά θέματα, πολύ περισσότερα από αυτό για το πώς θα μπορούσε να ανακτηθεί η αξιοπιστία της ΚΤ για το καλό της οικονομίας και αύριο ο Πρόεδρος θα έχει ένα γραπτό σημείωμα”.

Αναφορικά με το θέμα που είχε προκύψει στη Βουλή για τις λίστες δανείων για πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, ο κ. Ζένιος είπε ότι “έχει γίνει εν αγνοία του Συμβουλίου και στο Συμβούλιο είχαν δοθεί επί του θέματος αντιφατικές πληροφορίες”.

Σε σχέση με τις κατηγορίες εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Ζένιος είπε ότι δεν θα σχολιάσει τα σχόλια οποιουδήποτε άλλου.

Ο κ. Ζένιος επανέλαβε ότι τα δύο σημαντικά θέματα είναι ότι τα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ “θεωρούν ότι η σύγκρουση συμφερόντων δημιουργεί προβλήματα δυσλειτουργίας και άρα εκτίθεται η ΚΤ και αυτό πρέπει να λυθεί, ενώ σε ό,τι αφορά τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα υπάρχει ένα θέμα αξιοπιστίας”.

Τέλος, ο κ. Ζένιος στις απανωτές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε ότι “σε όλες τις Κεντρικές Τράπεζες και της δικής μας περιλαμβανομένης, τα μέλη των ΔΣ δεσμεύονται βάσει του νόμου από ένορκη δήλωση να μην δημοσιοποιούν θέματα που αφορούν την ΚΤ, να δίνουν πληροφορίες για το τι είπε ο καθένας”, προσθέτοντας ότι “δεσμευόμαστε από αυτό το νόμο”.

“Αν ερωτηθούμε από τον Γενικό Εισαγγελέα ή από τη Βουλή, βεβαίως και θα απαντήσουμε”, κατέληξε.Μετά τη συνάντηση με τα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ, ο Πρόεδρος δέχθηκε τα δύο εκτελεστικά μέλη του ΔΣ της ΚΤ, Στέλιο Κοιλιάρη και Γιώργο Συρίχα. Μετά τη συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στις 20.15, δεν έγιναν δηλώσεις.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top