ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουλή: Συζήτησε πρόταση νόμου για αποτροπή πώλησης πακέτων δανείων

Βουλή: Συζήτησε πρόταση νόμου για αποτροπή πώλησης πακέτων δανείων

Τη πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ για αποτροπή της πώλησης πακέτων δανείων συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στην παρουσία της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι συζητήθηκε σήμερα η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ για αποτροπή της πώλησης πακέτων δανείων. Όπως είπε, σήμερα η Κεντρική Τράπεζα ενημέρωσε την Επιτροπή ότι επεξεργάζεται μια δική της εισήγηση, η οποία θα κατατεθεί υπό μορφή νομοσχεδίου σε λίγες μέρες μετά την κατάληξη των συζητήσεων με την Τρόικα.

Οπως ανέφερε, υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις στις εισηγήσεις και στις προτάσεις της Κεντρικής Τράπεζας και καταβάλλεται προσπάθεια να ξεπεραστούν αυτές οι αντιδράσεις έτσι ώστε να διευθετηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα και να ικανοποιηθούν από τη μια οι ανησυχίες της Βουλής και να μην εμποδίζονται από την άλλη οι συνήθεις εργασίες των τραπεζών.

“Ως ΔΗΚΟ θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η μαζική πώληση πακέτων δανείων σε έκπτωση γιατί αυτό θα προκαλέσει περαιτέρω ζημιές στις τράπεζες της Κύπρου με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα δεδομένα και αποτελέσματα που θα έχει μια τέτοια πώληση, θα επιδεινώσει την ύφεση της κυπριακής οικονομίας και θα προκαλέσει την κοινωνική αναταραχή. Επειδή τα Επενδυτικά Ταμεία δεν είναι Τράπεζες δεν θα τους ενδιαφέρει η πορεία της κυπριακής οικονομίας, αλλά το μόνο που θα τους ενδιαφέρει είναι η κερδοφορία πάνω στην επένδυσή τους”, είπε.

Όπως δήλωσε, η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΔΗΚΟ περιλαμβάνει κάποιες εξαιρέσεις για τις οποίες θα μπορούν οι τράπεζες να καλύπτουν εγγυητικές, να προσφεύγουν σε δάνεια γέφυρες, να εξαγοράζουν δάνεια του εξωτερικού. “Θα πρέπει να διαφυλαχθεί η δυνατότητα της ΕΚΤ να προσφέρει ELA με εξασφάλιση το δανειακό χαρτοφυλάκιο τραπεζών, αλλά πέραν αυτών των εξαιρέσεων θα πρέπει η μαζική πώληση δανείων να αποφευχθεί”, είπε.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι του έκανε εντύπωση ο τρόπος που αντέδρασε εντός της Επιτροπής η Διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία “ούτε λίγο ούτε πολύ μας απείλησε πως για οτιδήποτε αποφασίσει η Βουλή θα είναι υπόλογη και πάλι στην ΚΤ”, είπε.

Στο μεταξύ, η κ. Γιωρκάτζη εντός της Επιτροπής, έκανε λόγο για αναληθή δημοσιεύματα και αποκυήματα νοσηρής φαντασίας σε σχέση με το προσχέδιο έκθεσης της Επιτροπής Θεσμών στο θέμα του δικηγορικού γραφείου του πρώην συζύγου της στην υπόθεση Βγενόπουλου.

“Ουδέποτε τέθηκε θέμα είτε από εμένα είτε από οποιοδήποτε μέλος του ΔΣ της ΚΤ να ανασταλεί ή να αποσυρθεί η υπόθεση εναντίον του Βγενόπουλου και της MIG. Επειδή υπάρχουν τα πρακτικά της Βουλής εισηγούμαι να δείτε και εάν είπα έτσι πράγμα τότε να μου το αποδίδετε”, είπε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top